Nasza historia

Tyskie Browary Książęce to serce Tyskiego.

To tu, nieprzerwanie od czterech wieków warzymy uwielbiane przez miłośników w Polsce i na świecie piwa, w tym Tyskie. Najwcześniejsza wzmianka o Browarze znajduje w urbarzu z 1613 roku. Za datę jego powstania przyjmuje się jednak datę 1629, kiedy to po raz pierwszy opisano ten browar należący do rodziny Promniców.

Tyskie Browary Książęce to miejsce niezwykłe.

Perła architektury Śląska, a jednocześnie nowoczesny browar. Na przełom XIX i XX wieku przypada okres rozkwitu Tyskich Browarów Książęcych. To czas, kiedy Książę Jan Henryk XI Hochberg, prawdziwy wizjoner i ówczesny właściciel Browaru, rozwijał go, wprowadzając innowacyjne jak na owe czasy rozwiązania. Do dziś Tyskie Browary Książęce pozostają jednym z najbardziej nowoczesnych browarów w Europie.

Ikona polskiego lagera.

W 1866 roku Książę Jan Henryk zatrudnił Juliusza Müllera – mistrza piwowarskiego nad mistrzami, który jako pierwszy w Tyskim Browarze Książęcym wykorzystujał drożdże dolnej fermentacji w procesie warzenia. Tak oto nawarzył piwa, którego odtąd wszyscy chcieli spróbować.

Pod koniec XIX wieku Tyski Browar należał do największych w Europie, a warzone w nim piwo – „Złoto Tychów” docierało do Wiednia, Berlina, Hamburga i Lipska… W okresie międzywojennym niewielkie ilości piwa trafiały nawet do Ameryki Południowej.

Postęp w służbie piwowarstwa.

Od czasu, kiedy Müller uwarzył pierwszą partię klasycznego lagera, Browar przeżywał prawdziwy rozkwit. Od lat 60. XIX wieku jego znakiem rozpoznawczym stał się nacisk na nowoczesne technologie warzenia Wprowadzono tu: oświetlenie elektryczne browaru, maszyny do suszenia słodu i wytwarzania lodu, windę do transportu beczek z leżakowni, pierwszą linię kolejową i dworzec dla Tychów oraz automatyczną butelkownię.

Aby piwo Tyskie zawsze idealnie smakowało, wprowadzono również technologię zamkniętej fermentacji (lata 60-te XX wieku) zapewniającą pełną kontrolę nad najwyższą jakością piwa. W tym czasie w innych browarach w Polsce wykorzystywano jedynie otwarte kadzie fermentacyjne.

Jakość przede wszystkim.

Niezależnie od okresu historycznego, celem tyskich piwowarów była pierwszorzędna jakość. Już przeszło 100 lat temu działało tu laboratorium, gdzie badano surowce i kontrolowano gotowe piwa, aby zawsze były na najwyższym poziomie. Od tego czasu tutejsze piwa stały się wzorem do naśladowania.

Tradycję warzenia „Złota Tychów”, jak określa się piwo Tyskie, przekazywano z pokolenia na pokolenie. Pomagało w tym powstałe tu w latach 50-tych ubiegłego wieku Technikum Browarnicze. Do dziś w niemal każdym dużym browarze w Polsce pracują pracownicy wywodzący się z tej szkoły piwowarskiej.

Niezmiennie doskonałe.

Kolejne lata w historii piwa Tyskie przynosiły wiele zmian. Tradycji warzenia nie zagroziła jednak ani druga wojna światowa, ani następująca po niej nacjonalizacja. Jedno pozostało niezmienne. To pasja browarników z Tyskich Browarów Książęcych. Dzięki ich dbałości o najwyższą jakość, wyjątkowym smakiem piwa Tyskie dziś cieszą się ludzie na całym świecie. Wszystkich ciekawych historii warzenia Tyskiego piwa w tutejszym Browarze zapraszamy w progi Tyskich Browarów Książęcych. My uchylimy rąbka naszych tajemnic, a Wy wychylicie kufel świeżutkiego Tyskiego uwarzonego w samym sercu Browaru.

1613

Pierwsza wzmianka

Prawdopodobnie browar w Tychach powstał już wcześniej, założony przez wywodzącego się z rodu Promnitzów Henryka Anzelma. Jednakże pierwszy zachowany zapis pochodzi z 1613 roku i wspomina, że w istniejącym folwarku warzy się piwo.

1629

Narodziny legendy

„Ten folwark posiada znaczne prawo piwowarskie, można tu co tydzień piwo warzyć, przynosi przeto znaczną korzyść. Przy tym słodownia, browar wraz z miedzianym kotłem i wszelkimi naczyniami warzelnymi – może być bardzo dobrze wykorzystany także dla bydła i innych potrzeb.” Pierwszy opis browaru w Tychach, uznany za oficjalny początek jego istnienia, pochodzi z urbarza z 1629 roku, czyli spisu majątku panów pszczyńskich.

1640

Pierwszy piwowar

Nominacja pierwszego tyskiego piwowara Stanisława Staśki ze Zbytneli. Akt zobowiązywał piwowara do skrupulatnego nadzoru nad wszystkimi etapami warzenia piwa oraz określał jego wynagrodzenie w gotówce i w naturze.

1778

Pożar folwarku

Spłonął tyski folwark, w którym warzono piwo. W 1779 roku wzniesiono nowe budynki, już murowane, które w tym kształcie przetrwały do wielkiej przebudowy w drugiej połowie XIX wieku.

1811

Wolność handlu

Ustawa o wolności rzemiosł i handlu dała właścicielom gospód prawo wyboru dostawcy piwa, a rosnąca konkurencja skłoniła browar w Tychach do poprawy jakości i zwiększenia produkcji. Założono między innymi plantacje chmielu w Tychach, Pszczynie i Suszcu i po raz pierwszy wyprodukowano piwo w butelkach, napełnianych ręcznie.

1861

Wielka rozbudowa browaru

Początek wielkiej rozbudowy browaru w Tychach. Za twórcę jego potęgi uważa się Jana Henryka XI Hochberga, księcia pszczyńskiego – wizjonera i przedsiębiorcę. Jego ogromny majątek obejmował 100 milionów marek w złocie, dobra o łącznej powierzchni blisko 60 tysięcy hektarów oraz liczne zakłady przemysłowe. Od jego tytułu browar nazwano „książęcym”.

1866

Przełom w piwowarstwie

Jan Henryk XI Hochberg zatrudnił w browarze tyskim Juliusa Müllera, mistrza piwowarskiego, a następnie pierwszego dyrektora browaru. Wdrożył on nowatorską wówczas metodę warzenia piwa przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Dzięki nowej technologii produkcja piwa zaczęła gwałtownie wzrastać, powodując dalszą rozbudowę i modernizację browaru.

1890

Elektryfikacja

Browar tyski otrzymał oświetlenie elektryczne, zaledwie 11 lat po wynalezieniu żarówki przez Thomasa Edisona.

1893

Kolej żelazna

Zostaje uruchomiona linia kolejowa browar – tyski dworzec kolejowy.

1897

10 milionów

Browar świętował imponujące osiągnięcie, jakim było uwarzenie 100 tysięcy hektolitrów piwa.

1902

Kaplica w browarze

Książę ufundował przy browarze kaplicę ewangelicką, w której obecnie mieści się Muzeum Tyskich Browarów Książęcych.

1916

Najpiękniejsza warzelnia

Rozpoczęto budowę czwartej warzelni, którą zakończono dopiero po zawirowaniach wojennych w 1922 roku. Działająca do dziś, należy do najładniejszych miejsc w Tyskich Browarach Książęcych. Kafle, którymi wyłożono jej ściany pochodzą z wielkoksiążęcej manufaktury w Karslruhe, a nowoczesne wyposażenie dostarczyły firmy Weigelwerk z Nysy i katowicka filia firmy Siemens.

1918

Połączenie tyskich browarów

Książę Jan Henryk XV wykupił 90% akcji Browaru Obywatelskiego, włączając pod zarząd książęco- pszczyński dotychczasową konkurencję.

1922

Browar w granicach Polski

Zgodnie z wynikiem plebiscytu nastąpiło przejęcie przez polskie władze gmachów urzędowych z rąk niemieckiej administracji. W sierpniu tego roku Tychy wizytował marszałek Józef Piłsudski, przyjęty śniadaniem przez tyskiego proboszcza Józefa Kapicę.

1926

Sukces w Warszawie

Piwo z Tyskich Browarów Książęcych zdobyło złoty medal na wystawie w Warszawie, gdzie browar miał własny pawilon. W owym czasie również na tyskich butelkach zaczęły się pojawiać etykiety, a do wyszynku coraz częściej stosowano podstawki piwne.

1929

Huczny jubileusz

31 sierpnia obchodzono hucznie jubileusz 300-lecia powstania Browaru. Główny festyn dla pracowników i mieszkańców odbył się w parku browarnianym, w którym funkcjonowało dziesięć punktów darmowego wyszynku piwa, a każdy gość otrzymał pamiątkowy kufel.

1939 - 1945

II wojna światowa

Tyskie Browary Książęce trafiły pod zarząd komisaryczny Trzeciej Rzeszy i produkowały piwa dla wojska niemieckiego tzw. Wehrmachtsbier.

1946

Nacjonalizacja browaru

Nastąpiło upaństwowienie browaru, a z etykiet i oznaczeń firmowych zniknęła książęca korona.

1950 – 1955

Modernizacja w latach 50.

W tych latach nastąpił szereg inwestycji modernizacyjnych w browarze. Wymieniono kadzie dębowe na aluminiowe i betonowe w piwnicy fermentacyjnej oraz przeprowadzono kapitalny remont urządzeń chłodniczych.

1982

Powrót książęcej korony

Na etykiety piwa Tyskiego wróciła książęca korona.

1991

Prywatyzacja browaru

Browary Tyskie stały się jednoosobową spółką Skarbu Państwa, która w 1992 roku przyjęła nową nazwę – Browary Tyskie Górny Śląsk SA.

1996

Wielkie inwestycje

Został zakończony proces prywatyzacji zakładu. Nowi właściciele z South African Breweries (SAB) rozpoczęli niezwykle dynamiczny proces rozwoju browaru, przeznaczając ogromne nakłady na najbardziej nowoczesne rozwiązania technologiczne, a także na renowację zabytkowego kompleksu zabudowań Tyskich Browarów Książęcych.

1999

Powstanie Kompanii

Z połączenia Browarów Tyskich i LECH Browary Wielkopolski powstała Kompania Piwowarska SA.

2002

Laury dla piwa Tyskie

Tyskie Gronie zdobyło Złoty Medal i Grand Prix podczas najbardziej prestiżowego konkursu piw na świecie The Brewing Industry International Awards. Piwo Tyskie powtórzyło ten sukces w 2005 roku.

2004

Początki muzeum

Z okazji 375 – lecia Tyskich Browarów Książęcych zostało otwarte pierwsze w Polsce muzeum poświęcone piwowarstwu, Muzeum Tyskich Browarów Książęcych.

2007

Szlak Zabytków zaprasza

Powstał Szlak Zabytków Techniki Województwa Śląskiego, którego otwarcie miało miejsce w Muzeum Tyskich Browarów Książęcych. Muzeum uzyskało tytuł Gwiazdy Techniki, czyli obiektu szczególnie polecanego na Szlaku.

2012

Najświeższe piwo w pubach

Dzięki Kompanii Piwowarskiej w polskich pubach pojawiła się innowacja – tanki. Dzięki nim świeże, niepasteryzowane piwo bezpośrednio z browaru trafia do pubu, a następnie do kufla. Piwem Tyskie Gronie 14-dniowe można się również delektować w pubie Muzeum.

2015

Cervesario –piwni znawcy

Rozpoczął się program cervesario, w ramach którego tyscy i poznańscy przewodnicy dopełnili wiedzę historyczną i piwowarską umiejętnościami z zakresu sensoryki i sztuki serwowania piwa. Cevesario, jako ambasadorzy kultury piwnej, prowadzą warsztaty w browarach w Tychach i Poznaniu oraz szerzą zamiłowanie do trunku na festiwalach, imprezach i spotkaniach poza ich murami.